söndag 23 januari 2011

v 24

Status: 
♥ Du är i vecka 24.
♥ Du har gått 23 fulla veckor och full dag (v23+1).
♥ Du är i 5:e kalendermånaden.
♥ Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
♥ Du är i trimester två.
♥ Beräknat förlossningsdatum Fre 20 maj 2011 
♥ Du har 117 dagar kvar till beräknad förlossning.



Ännu en vecka läggs till rullorna. Bönan är mer aktiv i magen nu och man kan skönja rörelser när h*n tar i som mest. :P Tänk, snart är vi nere i två siffrigt! Storebror har fått flytta från spjälsängen till en fullstor säng nu. Vi var på IKEA igår och gjorde av med våra presentkort vi fick i julklapp. Vi hade först tänkt oss att köpa en juniorsäng, men efter moget övervägande och input från andra tvåbarnsmammor blev det en 90 säng. Eller ja, än så länge är det bara en madrass, den var dessutom på rea! Stomme ska vi köpa senare. Han är ju inte van att sova utan skydd på sidan så vi tänkte att han får vänja sig med bredden på sängen först innan vi höjer upp så det gör ondare att ramla ner. Spjälisen står nu i förrådet i väntan på att Bönan ska bli tillräckligt stor. Först ska Bönan sova i vaggan som sin bror. :) 


Fördelen med en fullstor säng är ju att den även kan tjäna som gästsäng när vi har folk som sover över. Inte dumt att göra två flugor på smällen ju! :P 


v 24
bild och text från Familjeliv
Jag: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo (nje möjligtvis ett kg), vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bönan: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

2 kommentarer:

NoOne sa...

Wiiiiiiiiiiii..Va' veckorna rullar på ;)
Härligt med stooor säng till blivande storebror ♥

/Kram Kram

Linn sa...

Smart. :) Jag sov också på madrass (säng utan ben) på golvet en period när jag var liten. Närmre till golvet som sagt. :)